Een opgeruimd hoofd

Mijn persoonlijke ontwikkeling

 

Mijn persoonlijke ontwikkeling is voor mij een van de belangrijkste dingen in mijn leven. Sinds de scheiding van mijn ouders werk ik onder begeleiding aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Niet structureel, steeds in fasen. 

Soms intensief en soms even helemaal niet. Dit begon vanuit noodzaak toen ik 13 was: ik liep vast. De situatie waarin ik zat vroeg veel van me en ik kon en wist niet welke keuzen in moest maken. In de jaren die daarop volgenden ben ik aan mezelf blijven werken, mijn persoonlijke groei vond ik super interessant. Dat ik na de middelbare school koos voor de studie Psychologie was dan ook geen verassing! 

Toch stond iets me tegen. De vele lange gesprekken, de trage beweging en vaak een eindeloze doorlooptijd. Ook merkte ik dat heel vaak gewerkt werd aan de symptomen en niet de oorzaak. Logisch dat hierdoor hardnekkige patronen steeds bleven terugkomen. Ik kreeg ze er bij mezelf niet uit. Terwijl ik dat echt heeel graag wilde en daar keihard voor knokte.

Pas veel later leerde ik dat in tegenstelling tot wat ik dacht, ik daar dus helemaal niet de enige in bleek te zijn. Ik kwam erachter dat ieder mens dit soort patronen kent. Ik wilde aan de slag kunnen met de wortels van die patronen, met de oorzaak. Want pas als je aan de wortels sleutelt, verander je de uitkomst. 

Progressive Mental Allignment

 

Zo leerde ik PMA kennen. Tot vorig jaar had ik zelf overigens nog nooit van PMA gehoord, jij vast ook niet. 

In het kort staat PMA voor Progressive Mental Alignment. PMA stoelt op wetenschappelijk onderzoek over hoe ons brein werkt, met name het onderbewuste deel (zo’n 80% van ons brein is onderbewust!). Wellicht ken je EMDR, als je PMA ermee vergelijkt kun je zeggen dat PMA dát opruimt waar EMDR niet kan komen.

Doordat er zo veel onderbewust in je brein gebeurt waar je geen idee van hebt, ervaar je (onderbewuste) triggers als bijv. een geluid, een vorm, een geur, die je ineens een bijzonder rot gevoel kunnen geven. Hier ben je je dus niet bewust van maar we gaan dit met ons bewuste deel van ons brein uitleggen: ik heb slecht geslapen dus ben moe óf ik heb te veel gedaan en te hard gewerkt dus ik ben moe. 

Overigens werkt dit ook met positieve dingen (denk bijv. aan dat ene liedje dat je op vakantie hoorde en waar je weer bij weg zwijmelt). Daar heb je natuurlijk geen last van dus dat hoef je ook niet op te ruimen ;-).

Afgelopen vrijdag had ik weer een sessie voor mezelf met mijn eigen PMA coach. Ik heb iets kunnen ‘opruimen’ waar ik zo goed als iedere dag mee geconfronteerd word: gehuil van Féline. Haar gehuil was gekoppeld aan een bijzonder vervelende situatie uit mijn verleden (waar ik niet meer bewust van wist maar wat wel is opgeslagen in mijn geheugen). Steeds als ik haar hoorde huilen wilde ik dit zo snel mogelijk oplossen want het gaf me een heel naar gevoel. 

Ik dacht dat ik dit wilde oplossen omdat ik het rot voor haar vond, dat ik haar blij wilde zien. Iedere keer als ze huilde, kwam er onderbewust in mij een hoop in beweging. Nare effecten die ik had toen in die vervelende situatie in mijn verleden zat. Zonder dat ik daar erg in had overigens. Dit komt door hoe ons brein gegevens verwerkt en opslaat en dat is identiek voor ieder mens.

Een opgelucht gevoel

 

Het mooie is, dat je door middel van de geavanceerde vraagtechniek van PMA heel snel en eenvoudig die vervelende effecten kunt doen stoppen. En dat is hoe ik deze herfst een hoop opruim. Ik kan je niet anders zeggen dan dat ik me sinds vrijdag weer een stuk lichter en luchtiger voel. Alsof er ballast van mijn schouders is. En dat geeft rust: echte duurzame rust. 

Nieuwsgierig wat PMA voor jou kan doen? Ik geef ook individuele coaching naast het PRIDE programma. Stuur me een mail of plan direct een afspraak in!

 

 

Uitgelicht

Dit vind je misschien ook leuk:

Werk als uitvlucht

Ik mag het niet denken van mezelf maar toch doe ik het.. Het is donderdag avond. De eerste halve dag zit erop. Nog 5 te

Mijn werkdag

Ik zat al een tijd niet lekker in mijn vel. Maar ik had het niet door. Want ik leefde vooral vanuit mijn hoofd en bleef

Het brak me op

Het gebeurde me iedere keer weer. Nét te laat ging ik weg van kantoor.   Waardoor ik toch weer in de file stond. Ik mezelf